Loading...

Το Κολλέγιο Ανατόλια αποχαιρετά δύο αγαπημένες καθηγήτριες

 

Το Κολλέγιο Ανατόλια αποχαιρετά δύο αγαπημένες καθηγήτριες

Τον περασμένο Ιούνιο το Κολλέγιο Ανατόλια αποχαιρέτησε τη Λία Μανίδου, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου του Κολλεγίου Ανατόλια και καθηγήτρια Χημείας, και την καθηγήτρια Βιολογίας Ελένη Μαυρίδου οι οποίες συνταξιοδοτήθηκαν το 2017. Η αγάπη των συναδέλφων και η βαθιά εκτίμηση που εκφράστηκε για το πρόσωπο και το έργο των δύο καθηγητριών έδωσαν το στίγμα της βραδιάς. Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος χάρισε στις δύο κυρίες από έναν πίνακα του γνωστού ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου (’57) με θέμα το Macedonia Hall, ως συμβολική χειρονομία εκτίμησης για το έργο και την προσφορά τους στο σχολείο και τους μαθητές του.

 

Λία Μανίδου

Η Λία Μανίδου ξεκίνησε να εργάζεται στο Κολλέγιο τον Σεπτέμβριο του 1986. Απόφοιτος του Κολλεγίου (τάξη του 1976), η ίδια δίδαξε Χημεία, ένα αντικείμενο που πάντα προσέγγιζε με μεγάλη αγάπη  - όπως και όλες τις Φυσικές Επιστήμες και τη ζωή μέσα στα εργαστήρια. Με το ίδιο συναίσθημα  δίδασκε το μάθημά της προσπαθώντας να κάνει τα παιδιά να το κατανοήσουν και να ανακαλύψουν την ομορφιά του. Η άριστη κατάρτισή της, το δυνατό εκπαιδευτικό της υπόβαθρο, όπως και η στάση και η συμπεριφορά της μέσα και έξω από τη σχολική αίθουσα την είχαν καταστήσει από τις πιο αγαπητές καθηγήτριες στο σχολείο, τόσο από τους μαθητές όσο και από τους συναδέλφους της.

Ως άνθρωπος, εκπαιδευτικός και από τη θέση της Διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου η Λία Μανίδου υπηρέτησε με πραγματική πίστη και αφοσίωση το σχολείο. Ένθερμη υποστηρίκτρια των εκπαιδευτικών καινοτομιών,  υποστήριξε και διαχειρίστηκε από το διοικητικό της πόστο σημαντικές αλλαγές στη σχολική ζωή του Κολλεγίου Ανατόλια με μετριοπάθεια, αποτελεσματικότητα και τη χαρακτηριστική ήρεμη δύναμη που τη διέκρινε. Η ίδια αφιέρωνε χρόνο και ήταν πάντα δίπλα, με γνήσιο και αληθινό ενδιαφέρον, σε μαθητές που αντιμετώπιζαν δυσκολίες είτε στις μαθητικές τους επιδόσεις είτε στο σχολικό τους περιβάλλον. Παράλληλα προσπαθούσε να εμφυσήσει στα παιδιά τις αξίες και τα ιδανικά του Κολλεγίου Ανατόλια. Τα προέτρεψε να αναζητήσουν τους δικούς τους τρόπους να στηρίξουν το σχολείο και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν συγκεντρώνοντας χρήματα για να αγοραστεί ένας σύγχρονος επωαστικός θάλαμος για το μάθημα και το club της Βιολογίας (προς τιμή της βιολόγου κ. Ελένης Μαυρίδου) και την αγορά εξοπλισμού, ώστε να θεμελιωθεί ένα Μουσείο Φυσικών Επιστημών στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Τον Ιούνιο του 2017 ανακοινώθηκε η συνταξιοδότηση της κ. Μανίδου, η οποία εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Κολλέγιο Ανατόλια σε εθελοντική βάση, συμμετέχοντας τιμητικά στο Administrative Council του High School και έχοντας αναλάβει τη στήριξη των νέων καθηγητών ως μέντοράς τους.

Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που διοργάνωσε το Ανατόλια προς τιμήν της παρουσία πολλών συναδέλφων της η κ. Τούλα Καφετζάκη, που διετέλεσε υποδιευθύντρια του 2ου Γυμνασίου, όταν η κ. Μανίδου είχε αναλάβει τη διεύθυνση, υπογράμμισε την ευθυκρισία,  το φίλτρο λογικής που τη χαρακτήριζε, όπως και το «χάρισμα της σωστής αντιμετώπισης που είχε απέναντι στους εφήβους, και τη στοργή της απέναντι στα νέα παιδιά, ειδικά τους υποτρόφους στους οποίους δινόταν η ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους σε  ένα νέο ελπιδοφόρο περιβάλλον». Οι καθηγήτριες Φένια Αλεξιάδου και Μαρία Ακριτίδου περιέγραψαν έναν άνθρωπο «με ανθρωπιά και ευαισθησία, ακεραιότητα χαρακτήρα και ανιδιοτελή κίνητρα που την οδηγούσαν σταθερά στη λήψη των πλέον ενδεδειγμένων και δίκαιων αποφάσεων, με ηγετικές ικανότητες και υπομονή που συνέβαλαν στην αποτελεσματική λειτουργία του γυμνασίου μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. «Η Λία δίδαξε σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, αρχές όπως η εμπιστοσύνη, η αξιοπρέπεια, η επιμονή, η εντιμότητα, η συνέπεια, η προσφορά».

Η συνταξιοδότησή της συνέπεσε με τα εγκαίνια των νέων καινοτόμων χώρων εκπαίδευσης στο Κολλέγιο Ανατόλια. Ο Σταύρος και η Λορέττα Κωνσταντινίδη, χρηματοδότες του Κέντρου Πράσινης Εκπαίδευσης (Center for Green Education), το αφιέρωσαν στη Λία Μανίδου για το έργο και τη μεγάλη της αφοσίωση στο σχολείο.

 

Ελένη Μαυρίδου

Η Ελένη Μαυρίδου ξεκίνησε να διδάσκει στο Κολλέγιο Ανατόλια τον Σεπτέμβριο του 1984 το μάθημα της Βιολογίας Αν και ήρθε πολύ νέα στο σχολείο, οι μαθητές πάντα την αντιμετώπιζαν με σεβασμό, κάτι που ίδια ενέπνεε με την κατάρτιση, τη σοβαρότητα και τη σεμνότητά της προβάλλοντας με σύγχρονο τρόπο τις αρετές του παραδοσιακού εκπαιδευτικού και παιδαγωγού. Η αγάπη της για τη Βιολογία και τους μαθητές ήταν δεδομένη, όπως και η αφοσίωσή της για το αντικείμενό της. Με τη μεταδοτικότητα, τον πράο χαρακτήρα της και τον τρόπο διδασκαλίας της κατάφερε να εμφυσήσει το ενδιαφέρον σε πολλούς μαθητές για τη Βιολογία και να τους κάνει να αγαπήσουν αυτό το ομολογουμένως δύσκολο μάθημα.

Πριν από λίγο καιρό, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου μέσω του 15μελούς τους Συμβουλίου συγκέντρωσαν χρήματα από εκδηλώσεις που οργάνωσαν για την αγορά ενός σύγχρονου επωαστικού θαλάμου για την καλλιέργεια μικροοργανισμών σε αντικατάσταση του παλιού επωαστηρίου. Ο θάλαμος προοριζόταν  για τις ανάγκες του μαθήματος και του club της Βιολογίας – μία ουσιαστική κίνηση των παιδιών που είχε σκοπό να τιμήσει την καθηγήτριά τους που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Για την Ελένη Μαυρίδου μίλησε στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση η καθηγήτρια Μαρία Τσαουσίδου που, όπως είπε,  ευτύχησε να την έχει καθηγήτρια στο μάθημα της Βιολογίας και της Γεωγραφίας. «Είμαι βέβαιη, σε ότι αφορά την κυρία Μαυρίδου, την Ελένη μας, πως όλοι αποδεχόμαστε κάτι πολύ ουσιαστικό: τη νιώθουμε μητέρα, αδερφή και κυρίως δασκάλα. Είναι μια καλλιεργημένη, συγκροτημένη, σπάνια γυναίκα καθώς και εξαιρετική παιδαγωγός και εκπαιδευτικός. Όλοι την αισθανόμαστε δικό μας άνθρωπο, και θα θυμόμαστε πάντα, όλοι οι μαθητές της, την trademark πλέον ατάκα της: η ‘φίλη μας η αμοιβάδα!’. Ήταν τιμή για μένα που την είχα καθηγήτρια, και ακόμα μεγαλύτερη τιμή που εργάστηκα δίπλα της. Μου δίδαξε τι σημαίνει υψηλό ήθος».

 

Share